Zo krijg je een sterk wifi signaal in elke kamer van je huis

Spread the love

Is je huis bijzonder lang of breed of enigszins ingewikkeld qua bouwconstructie dan kun je problemen hebben met dode wifi plekken waar je draadloze breedband verbinding gewoon geen bereik heeft.

Zoiets kan een belemmering zijn als je films op Netflix wilt kijken of Spotify muziek wilt streamen, maar er zijn een aantal manieren waarmee je het bereik van je wifi kan uitbreiden.

Upgrade je router

De beschikbare opties zijn natuurlijk afhankelijk van de ISP (internet service provider/internet aanbieder) die je internet levert en de hardware die deze leverancier in zijn pakket heeft. Een aantal bedrijven hebben liever dat hun klanten geen eigen hardware gebruiken. Het is dus beter dat je eerst met je internet provider overlegt en ook naar informatie zoekt op internet omdat de mogelijkheden zijn ook afhankelijk van waar je ter wereld gehuisvest bent.

Internet providers zoals Comcast, bijvoorbeeld, een van Amerika’s grootste, bieden vaak een lijst van de hardware waarmee hun diensten goed functioneren, een lijst die je zou kunnen gebruiken als referentie. Over het algemeen, als je al een tijd dezelfde router hebt gebruikt, zal je provider zorgen voor een gratis upgrade. Je betaalt uiteindelijk voor een bepaalde breedband snelheid en het is aan je leverancier te zorgen dat de geleverde apparatuur de afgesproken snelheid probleemloos blijft leveren.

Weet je niets beter te doen met je geld (…wat is belangrijker dan je internet verbinding?) dan kun je gaan shoppen voor je eigen hardware. Met een prijskaartje van 260 euro, werd onlangs de D-Link AC3200 Ultra Wi-Fi router getoond op de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas, maar er zijn genoeg andere routers en je hoeft niet per se zoveel uit te geven. Controleer eerst de specificaties van je huidige uitrusting en kijk of een eventuele upgrade veel verschil kan maken.

Een andere optie is de antennes van je router vervangen, hoewel de meeste nieuwe modellen hebben ingebouwde antennes en geen aansluitingen om je eigen antennes toe te voegen. Is je model compatibel of koop je een router met externe aansluitingen, dit vind je terug in de handleiding van je hardware, dan kun je je draadloze signaal versterken of zijn richting aanpassen.

logo van wifi

Verplaats je router

Misschien vanzelfsprekend, maar het verplaatsen van je router is een van de beste manieren om het signaal te verbeteren dat je in en om het huis krijgt. Omdat de meeste routers het signaal in alle richtingen tegelijk uitzenden, is de ideale plek voor je apparaat ergens in het midden van je woning. Als dat niet haalbaar is, plaats het zo dicht mogelijk bij het juiste punt.

De hardware van tegenwoordig kan wifi signalen vrij goed uitstralen, maar is nog niet perfect. Het signaal kan nadelig worden beïnvloed door wanden, vloeren, meubels, spiegels en metalen voorwerpen. Pas dus, indien nodig, de layout van je woning aan. Nieuwere laptops, tablets en smartphones zullen beter werken met hogere wifi snelheden over langere afstanden.

Wat ook kan storen zijn babyfoons, draadloze telefoons en magnetrons en je kan deze interferentie verminderen door het kanaal te veranderen dat je router gebruikt. Kijk, als je niet zeker bent hoe je dit kan doen, naar de handleiding van je router. De meeste routers laten je kiezen tussen 5GHz of 2,4GHz radiobanden (of frequentiebanden). De eerste, 5GHz, heeft meer kanalen en dus minder last van interferentie, maar het signaal heeft niet zo’n groot bereik als bij de 2,4GHz.

De firmware updaten is ook de moeite waard. Nieuwe software, als het beschikbaar komt voor je router model, kan een groot verschil maken voor wat betreft het vermogen van de hardware. Controleer zowel bij de fabrikant van je router als bij je internet provider of er patches zijn. Die kunnen op de meeste modellen met een paar keer klikken worden toegepast.

Deel je wifi met de buren

Hoe goed ken je je buren? Zijn het oudere mensen die vooral een beetje op internet browsen en email controleren? Of zijn  het jongelui die het liefst zoveel mogelijk torrent bestanden tegelijk willen downloaden? Afhankelijk van het antwoord, kan het misschien praktisch zijn om een internet verbinding te delen met de mensen die om je heen wonen.

Het zou kunnen, als je in een geschakelde woning zit of in een appartement dat je router zich op de begane grond bevindt en die van je buurman op de eerste etage en jullie kunnen samen de signalen van de twee routers delen. Het is natuurlijk een kwestie van vertrouwen. Het kan alleen werken als je de mensen goed kent en je weet dat hun wifi verbinding redelijk snel is. Het afstaan van een deel van je bandbreedte is  toch een kleine prijs om ook op de bovenste etage van je woning een goede internet toegang te krijgen.

Je moet het zien alsof je een groot gezin hebt, met twee routers, optimaal gepositioneerd over twee woningen. Als jullie beide routers voldoende snelheid hebben, zouden er geen knelpunten moeten ontstaan en het is voldoende om met elkaar van wachtwoord te wisselen om jullie beide online aanwezigheid te verdubbelen zonder extra kosten te maken.

Maar, ook al zijn de mensen naast de deur je beste vrienden, heb je waarschijnlijk liever niet dat ze in je eigen bestanden kunnen snuffelen.

Zorg dus dat je de controle houdt over de bestanden in je netwerk die ze kunnen benaderen als ze eenmaal toegang hebben tot je router. Via de netwerkinstellingen op je computer kun je bepalen wat je met anderen zal delen. Je moet natuurlijk niet hieraan beginnen als je vermoedt dat er een jonge hacker naast je deur woont.

Investeer in een of twee extenders

Hier zijn een paar methodes mogelijk. Je kan kiezen tussen extenders (versterkers) die het originele signaal gewoon herhalen over een grotere aftand (meestal met veel snelheidsverlies onderweg) en powerline apparaten die het elektriciteitsnetwerk van je huis gebruiken om bytes van en naar je router te verplaatsen. Indien mogelijk, kies de powerline omdat het de beste is van de twee opties.

Als je niets anders kan gebruiken dan een repeater, weet dat er allerlei kits zijn op de markt die aan je wensen kunnen voldoen en bij je budget zullen passen. Je kan zelfs overwegen om een oude router te hergebruiken, met open source software, om hetzelfde resultaat te bereiken. Een korte setup (instelling) is voldoende en je kan de eventuele interferentie van andere apparaten minimaliseren met de tips die we reeds hebben genoemd.

Voor wat betreft een powerline netwerk is er veel hardware om uit te kiezen. Sommige powerline adapters zorgen voor een bekabelde verbinding in die ene kamer of kamers waar je het nodig hebt, andere kunnen ook als wifi hotspot functioneren. Je moet een beetje onderzoeken wat je thuis hebt en wat je ermee zou willen doen. Het is, in de meeste gevallen, vrij simpel om het geheel op gang te krijgen en alles wat je nodig hebt bij je configuratie is meestal inbegrepen bij de starter kit die je koopt. De koppeling van twee powerline adapters is alleen een kwestie van twee knoppen in te drukken en ze zijn met elkaar gelinkt.

Een enkele repeater zal voldoende zijn, als je enkel op internet wilt surfen. Wil je ook HD video streamen en andere zware taken uitvoeren, dan kun je beter denken aan meerdere powerline adapters. Zoals vaak het geval is, iets meer uitgeven voor wat extra kwaliteit is op den duur de moeite waard. Vertrouw dus alleen op starter kits van bekende fabrikanten en met goede beoordelingen. Er is genoeg informatie beschikbaar, vooral op internet.

ssss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *