Remote Desktop Access: toegang naar een externe pc en hoe je het instelt

Spread the love

Remote Desktop Access is om toegang te krijgen naar een externe computer, op afstand dus. Er zijn meerdere redenen om het scherm van een andere pc te willen zien of zelfs de pc onder controle te willen nemen via internet.

Een vaak voorkomende behoefte voor het op afstand verbinden met een pc is wanneer je een minder geavanceerde gebruiker probeert te helpen om zijn computerproblemen op te lossen of andersom. Een andere reden kan zijn dat je de computer op je werk vanaf thuis of vanaf onderweg wilt benaderen. Hiervoor zijn er verschillende tools, sommigen om het scherm van de andere pc simpelweg te delen en anderen om ook controle op de externe pc te oefenen en het op afstand kunnen starten/herstarten.

Genoeg geschikte third-party software (software van derden) is beschikbaar en ook web diensten, om verbinding mogelijk te maken met een verre computer, waaronder de uitstekende TeamViewer (gratis voor niet-commercieel gebruik) en het ook uitstekend LogMeIn en GoToMyPC. Sommige bieden accessoires zoals file transfer (bestandsoverdracht), video chat en mobiele apps die de verbinding op afstand ook mogelijk maken vanaf tablet of smartphone. Voor meer info, er is meer dan voldoende op het web, google Remote Control Software for PC or Mac (toegang en controle op afstand voor pc of mac).

Windows heeft twee ingebouwde tools hiervoor, Remote Desktop Connection (Verbinding met extern bureaublad) en Remote Assistance (Hulp op afstand). Beide zijn bij elke Windows installatie inbegrepen, maar we zullen in dit artikel Hulp op afstand gebruiken vanwege zijn gemak. Het opzetten van Hulp of astand is makkelijker dan Desktop Remote Connection gebruiken, dat meer een IT karwei is waarvoor kennis nodig is van port forwarding (poort mappen), firewalls en router instellingen.

De Hulp op afstand functie laat je het scherm zien en de controle van een andere computer overnemen en het dient dus volledig ons doel. Een voordeel van Desktop Remote Connection boven Hulp op afstand is dat er niemand achter de host-pc hoeft te zijn.

 

Wat is er nodig om op afstand verbinding te maken met een pc?

Omdat Windows 7 nog altijd het meest populair is bij PC gebruikers, zullen we het proces toelichten voor dat besturingssysteem. Vrijwel hetzelfde proces werkt trouwens ook voor Vista (voor het geval je nog steeds dat veel uitgelachen OS gebruikt), en voor Windows 8. Windows 8 biedt eigenlijk een nieuwe stijl applicatie (vroeger bekend als “Metro”), ook voor verbindingen op afstand, die op Windows RT werkt (voor mobiele apparaten) net zo goed als op Windows 8 en Windows 8 Pro.

  1. Zorg dat beide PC’s ingeschakeld zijn en aangesloten op het internet. Ze mogen niet in slaapstand of sluimerstand staan.

Om de “host” (de machine die je onder controle zal nemen of vice versa) te voorbereiden…

 

  1. Schakel Hulp op afstand in. Open het Configuratiescherm en typ “Remote” in het zoekvak. Je kan ook met de rechtermuisknop op Computer klikken en Systeemeigenschappen kiezen. Vervolgens, in de Externe verbindingen tab, moet je een vink zetten in het vak naast “Verbindingen van Hulp op afstand met deze computer toestaan”.

 

 

  1. Vraag iemand om verbinding te maken. Op de computer die bestuurd moet worden, typ “Hulp op afstand” in het zoekvak onder de Start knop en klik vervolgens op Hulp op afstand. Dit opent het volgende dialoogvenster:

 

 

 

Klik op “Een vertrouwd persoon uitnodigen om u te helpen” of “Iemand helpen die u heeft uitgenodig” voor het geval dat je zelf hulp nodig hebt.

 

  1. Stuur de uitnodiging. Vervolgens zie je drie opties voor het verzenden van de uitnodiging:

 

Soms is de laatste (en beste) optie, Easy Connect gebruiken, grijs weergegeven voor jou, voor de andere computer of voor beide; dit kan gebeuren wanneer een of beide computers niet met Windows 7 of 8 werken, met een aantal bedrijfsnetwerken en als je router PNRP (Peer Name Resolution Protocol) niet ondersteunt.

Toen ik verbinding maakte via een openbare Wi-Fi-netwerk, was de optie beschikbaar. In ieder geval, stuur de uitnodiging aan de gebruiker van de computer die de afstand pc gaat controleren en besturen of andersom.

Is Easy Connect wel beschikbaar, dan is dat de optie die je moet gebruiken. Het is de makkelijkste manier om met een verre pc te verbinden en Easy Connect doet altijd eer aan zijn naam.

Klik Easy Connect gebruiken en geef het Easy-connect wachtwoord aan je helper door of vice versa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *